Uporaba Evroterma na mobilnem telefonu, tabličnem računalniku ali osebnem računalniku

Po Evrotermu lahko iščete tudi z mobilnim telefonom ali tabličnim računalnikom. Obstajajo tri možnosti:
1.) program namestite na mobilni telefon/tablico ali računalnik (program deluje brez povezave z internetom);
2.) program namestite na mobilni telefon/tablico z operacijskim sistemom Android (program deluje samo, če ima povezavo z internetom);
3.) z mobilnim telefonom ali tablico uporabljate nekoliko poenostavljeno spletno verzijo programa, ki je prirejena za majhen zaslon mobilnega telefona.

Različica Evroterma, ki jo namestite na mobilni telefon, tablico ali računalnik

Za to verzijo je uporabljen program
DictionayForMIDs.

Zahteve za telefon/tablico:
Omejitve programa:
Postopek namestitve

Namestitev programa na naprave z operacijskim sistemom Android (mobilni telefoni in tablični računalniki)

V nadaljevanju tega besedila je opisana namestitev na ne-Androidne naprave.

Program za pametne telefone, ki omogočajo nalaganje programov velikosti vsaj 10 MB (npr. Nokia E7) je Evroterm.jar. Ta verzija programa vsebuje tudi definicije. Vsebuje okoli 145.000 vnosov.

Če se vam zdi, da je odziv programa prepočasen, lahko uporabite tega. Ta verzija programa ne vsebuje definicij, odstranjeni so duplikati. Vsebuje okoli 143.000 vnosov.

Program za manj zmogljive mobilne telefone, ki omogočajo nalaganje programov velikosti vsaj 512 kB (npr. Nokia 6230i) je tu (dve datoteki):
- DictionaryForMIDs_ENSL_Evroterm.jar
- DictionaryForMIDs_ENSL_Evroterm.jad
Ta verzija programa ima 11.579 vnosov.

Datoteko prenesete na telefon prek brezžične povezave (praviloma je dovolj, če prenesete datoteko s končnico jar) ali pa jo najprej skopirate na računalnik in nato prenesete na mobilni telefon (prek kabla USB in programa Nokia suite ali Nokia PC suite za starejše telefone Nokia).

Po namestitvi se med programi na telefonu pojavi ikonica - to je bližnjica do programa. Pri funkcijskih telefonih Nokia se v glavnem meniju v skupini Aplikacije in nato v mapi Zbirka pojavi napis DfM_ENSL_Evrot... Ob kliku na bližnjico dobite najprej začetni ekran s številom vnosov v terminološki zbirki.

V zgornjem delu zaslona je vrstica, kjer vpišete iskani niz. Pred iskanjem je priporočljivo popraviti nekatere začetne nastavitve programa, zato na dnu zaslona pritisnite Options => Settings in izberite:
- From language => All languages
- Search options => označeno mora biti:
  incremental search
  * character at end (glejte spodnjo sliko)- Display options => označeno mora biti:
  Translation list
  Show statistics (ni nujno)
  Če imate označen "Coloured display", izpis na črnem ozadju praktično ne bo viden, na belem ozadju (funkcijski telefoni) je pa pregleden - na črnem ozadju torej barvni izpis izključite.
- Font size => Large (za lažjo berljivost)
Na koncu kliknete besedo Apply levo spodaj in nastavitve se shranijo (glejte spodnjo sliko).
Postopek iskanja

Vpišite iskano besedo. Če imate vključeno inkrementalno iskanje, vam program sproti izpisuje zadetke. Če tega parametra nimate vključenega, je treba po vpisu iskane besede pritisniti "Options" in "Translate".Lahko uporabljate nadomestna znaka ? (poljuben znak) in * (poljubna kombinacija poljubnih znakov).

Če je zadetkov preveč, lahko na začetku napišete znak "/", pa dobite samo izraze, ki se začnejo na iskani niz (lahko tudi izberete ustrezno nastavitev). Če na konec iskanega niza napišete znak "/" (oziroma izključite parameter, s katerim na konec iskanega niza dodate zvezdico), dobite samo izraze, ki se končajo na iskani niz.
Če na telefonu nimate šumnikov, lahko uporabite sičnike (npr. če iščete besedo družba, lahko vpišete druzba ali družba).

Delovanje zmogljivejše različice programa je bilo preizkušeno na mobilnem telefonu Nokia E7, delovanje manj zmogljive različice pa na mobilnem telefonu Nokia 6230i.

Uporaba različice Evroterma za mobilne telefone na osebnih računalnikih

Ker je ta različica programa napisana v programskem jeziku Java, jo lahko uporabljamo na vseh napravah, ki jo podpirajo; najzanimivejši so osebni računalniki.

Najprej je treba skopirati datoteko
Evroterm.jar in jo shraniti v poljubno mapo na računalniku.

Če želimo program uporabljati na računalniku z operacijskim sistemom MS Windows, skopiramo datoteko Java executable na naslovu:
http://dictionarymid.sourceforge.net/pc-dl.html
ali tukaj, če zgornja povezava ne deluje.

Nato iz zazipane datoteke prenesemo program DictionaryForMIDs.jar v poljubno mapo na disku (do katere računalnik pozna pot za poganjanje programov) in preberemo osnovna navodila za delo. Navodila so sicer tudi v prej omenjeni zazipani datoteki (datoteka Readme.txt).

Program poženemo iz ukazne vrstice (command prompt) takole:
java -jar DictionaryForMIDs.jar

Program nas vpraša, kateri slovar želimo odpreti. Poiščemo ga na disku in izberemo (v našem primeru je to Evroterm.jar). Potem lahko iščemo po obeh jezikih. Izpis sortiramo s klikom na stolpec.

Evroterm kot aplikacija za mobilne naprave z Androidom

Če imate mobilni telefon ali tablični računalnik ali kakršnokoli drugo napravo, na kateri teče operacijski sistem Android, lahko nanjo namestite
Evroterm kot aplikacijo (prejšnja povezava kaže na naš strežnik; lahko pa program namestite z Googlove tržnice). Lahko tudi s telefonom poskenirate sličico na desni, pa se bo program prenesel na vaš telefon. Za dostop do podatkov iz Evrotermove baze program rabi dostop do interneta. Program trenutno testiramo in zbiramo mnenja uporabnikov, zato še ni na voljo na Googlovi tržnici. Na napravi morate imeti vključeno možnost namestitve programov iz neznanih virov (Settings => Security => Unknown sources => kljukica mora biti ob nastavitvi "Allow installation of apps from unknown sources"). Delovanje programa je bilo preverjeno na mini tablici Asus fonepad 7 z Androidom 4.4.2 ter na mobilnih telefonih Huawei Mate 10 lite z Androidom 7 in Xiaomi Redmi Note 4 z MIUI 9 (v kombinaciji z Androidom 7). Ker program razen dostopa do interneta ne potrebuje nekih posebnih dovoljenj niti ne uporablja kakih posebnih funkcij, ki so specifične za določene verzije Androida, bi moral delovati tudi na starejših in novejših verzijah Androida (je pa možno, da pri starejših verzijah ne zna zanesljivo preveriti, ali ima na voljo povezavo z internetom ali ne).

Funkcionalno enak program obstaja tudi za naprave z operacijskim sistemom Symbian (preizkušen na telefonu Nokia E7).

Navodila za uporabo:
V iskalno okence vpišite iskani izraz ali del izraza, pritisnite Išči (ali gumb "Enter" na tipkovnici) in program vam bo izpisal seznam zadetkov. Z dotikom posameznega zadetka dobite podrobnosti o tem izrazu. S ponovnim dotikom te podrobnosti niso več vidne. Program naenkrat prikaže največ 20 zadetkov. Če je zadetkov več, vidite naslednji blok z dotikom gumba Naprej na dnu seznama (gumb Nazaj vam prikaže prejšnji blok zadetkov).

Spletna različica Evroterma, prirejena za mobilne telefone

Če imate mobilni telefon ali kakšno drugo napravo z majhnim zaslonom, ki podpira XHTML, lahko uporabite naslov:

https://evroterm.vlada.si/m

S klikom na ta naslov lahko tudi v spletnem brskalniku na osebnem ali tabličnem računalniku preverite delovanje te različice Evroterma.

Z novejšimi mobilnimi telefoni je mogoč dostop do spletnih naslovov prek kode Datamatrix ali QR (več o tem):


Koda QR za dostop do naslova https://evroterm.vlada.si/m.


Starejši mobilni telefoni, ki imajo samo WAP, nimajo dostopa do Evroterma.

Iskanje za mobilne telefone je podobno kot preprosto iskanje, le da se izpiše manj podatkov: število izpisanih zadetkov je omejeno na 20, ob kliku na posamezen zadetek pa se izpiše samo področje, definicija (če obstaja), izrazi v vseh jezikih in slika (če obstaja). Če na telefonu nimate šumnikov, lahko uporabite sičnike; npr. namesto živila vpišite zivila.

Osveženo: 27. marca 2018.