Definicija: Po definiciji v Zakonu o zdravstveni ustreznosti živil, izdelkov in snovi, ki prihajajo v stik z živili je aditiv definiran kot: "vsaka snov, ki se običajno ne uporablja oziroma uživa kot živilo in ne predstavlja običajne, tipične sestavine živila, ne glede na to ali ima hranilno vrednost ali ne, se pa namensko dodaja živilu iz tehnoloških in organoleptičnih razlogov v proizvodnji, pakiranju, za prevoz in hrambo, ima neposredne ali posredne učinke na živilo in postane sestavina živila."
Vir - besedilo: Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (ZZUZIS)
Vir - ustanova: usklajeno na Ministrstvu za zdravje, november 2003
Opomba: Izraz je sprejet v strokovni javnosti in zajema vse vrste aditiviv, ki zajemajo barvila, sladila, konzervanse, snovi, ki dajejo okus, emulgatorje, sušila...
Raba: priporočeno
Vir - besedilo: npr. Zakon o krmi, Ur. l. 13/2002
Opomba: Izraz se sloveni tudi v dodatek, vendar se v tem primeru lahko zamenjuje z drugimi pojmi dodatkov.